vrijdag 3 juni 2016

Gastblog Walther Ligtvoet: Ontmoetingsgelegenheid

Ik zit hier nu op deze woensdagmiddag midden in Rotterdam een stukje te tikken maar denk eigenlijk aan de ontmoeting deze ochtend. In het pas geopende De Huiskamer op Zuiderhout zaten we met een paar man te praten over wat nu mooi zou zijn om te doen met datzelfde winkelcentrum.


Zoveel mogelijkheden en als je dan vraagt wat mensen willen blijven de meeste mensen steken in de standaard winkelformules. Mensen, wil je een bruisende wijk denk dan eens verder. Maak er een omgeving van die uitnodigt, activeert en vooral inspireert. Zoals dus bijvoorbeeld De Huiskamer.

Traditionele winkelformules zijn passé. Er kan zoveel moois ontstaan als het winkelcentrum goed aangekleed wordt. Als er ondernemers komen die ondernemen. Als de winkels een mooie uitstraling kunnen krijgen en als er leven is in de vorm van terrasjes en een ontmoetingsgelegenheid blijven mensen ook langer en is er de kans dat er ook meer ontstaat.

We hebben het over allerlei opties gehad. Een bruin café, een volwaardige bibliotheek, ruimte voor kunstenaars om te exposeren, een speeltuin en noem maar op. Hopelijk kan er ook uitvoering gegeven worden aan vergroening van de gebouwen (hangende tuinen?) en verfraaiing van de winkelreclame (lichtbakken zijn eind jaren tachtig al uit de mode geraakt). En hopelijk mag er ook gebruik gemaakt worden van wat nu de algemene ruimte is om terrasjes etc. te plaatsen.

De ontmoetingsgelegenheid is er al in de vorm van De Huiskamer. Nu de rest nog.

Walther Ligtvoet.

Geen opmerkingen: