zaterdag 15 juli 2017

Wijkwandelen en stoepgesprekken voor Galvanitas

30 mei sprak ik Ben ten Hove voor het eerst. Het was op een warme middag in Den Hout waar Ben vertelde over zijn betrokkenheid bij het Galvanitas project en ik over Oosterheide, de wijk waar dit bijzondere bedrijf ooit floreerde en waar de prachtige panden nog steeds getuigen van een rijke historie:


Ben werkt voor House of Leisure en heeft volop ervaring met het hergebruik en herontwikkelen van industrieel erfgoed. Tijdens het gesprek vraagt hij of ik hem mee wil nemen tijdens een wijkwandeling zodat hij Oosterheide beter kan leren kennen. Tuurlijk Ben, doe ik graag en bedenk me ondertussen dat ik dat ergens na de zomer wel ga doen. 

22 juni, telefoontje van Miranda van Bragt, initiatiefneemster van het Galvanitas project, of die wijkwandeling op 5 juli kan plaatsvinden. Een kans te mooi en te belangrijk om nee tegen te zeggen en zeg ik JA! Maar dan? Hoe ga ik op deze korte termijn een kennismaking met Oosterheide organiseren voor een delegatie van de Gemeente Oosterhout en House of Leisure?

Oosterheide is een actieve wijk en ik vraag een aantal betrokken Oosterheidenaren of zij een 'stoepgesprek' willen voeren met de delegatie van de Gemeente Oosterhout en House of Leisure.   Een gesprek, letterlijk en figuurlijk op de stoep, zoals dat in Oosterheide spontaan zou kunnen plaatsvinden. Geen regels behalve dit: duur ongeveer 5 minuten en wat je ermee doet mag je zelf weten zolang het maar over Oosterheide gaat. Een mooie groep van ongeveer tien actieve Oosterheidenaren doet graag mee aan de stoepgesprekken en met wat passen en meten vind ik een route langs alle stoepjes die tegelijkertijd het diverse karakter van de wijk zichtbaar en voelbaar maakt.

We starten 5 juli om half vier symbolisch bij Galvanitas. De groep is dan nog niet helemaal compleet maar gaandeweg de wijkwandeling zullen de ontbrekende deelnemers bij ons aansluiten. Wijkagent Aad van Wensen, die hiervoor speciaal een bespreking heeft onderbroken, neemt voor de poort bij Galvanitas het eerste stoepgesprek voor zijn rekening en benoemt onder andere de behoefte aan plekken en activiteiten voor de jeugd, zeg vanaf 12, 13 jaar.
  
Op de fiets vertrekken we daarna naar winkelcentrum Zuiderhout. Twee deelnemers van buiten de stad die met de auto zijn gekomen, rijden met de auto naar Zuiderhout om daar te parkeren. De groep wordt meteen bij vertrek al versterkt met twee handhavers van de gemeente Oosterhout die van deze wijkwandeling en stoepgesprekken hadden gehoord en ook graag een stukje met ons mee wilden fietsen. Als me tijdens de voorbereiding iets duidelijk was geworden dan wel dit: dat Oosterheide te groot is om te voet te doorkruisen. De fiets is dan een prima alternatief: wijkwandelen op de fiets dus.  

Op Zuiderhout zijn we meteen in het hart van de wijk. We gaan als eerste naar 'de Huiskamer' waar eigenaresse Ellenoor vertelt over het belang van plekken in de wijk waar mensen gezellig samen kunnen komen. De Huiskamer bestaat inmiddels een jaar en is in die kort tijd uitgegroeid tot een onmisbare ontmoetingsplaats. Ook het belang van de winkeliersvereniging Zuiderhout voor de sociale cohesie van de wijk komt aan bod zoals het recente pleinfeest. 

Na de Huiskamer gaan we naar Ron van tweewieler service Rob van Seters. Bij Ron mogen we twee fietsen lenen voor Ben en Jan-Hein van House of Leisure die met de auto waren gekomen. Een mooi voorbeeld van het sociale hart van de winkeliersvereniging Zuiderhout en van hoe we elkaar in Oosterheide daar waar mogelijk een helpende hand toesteken. In dit geval twee gratis leenfietsen van Ron, echt top! 

Vanaf Zuiderhout gaat de fietskaravaan dwars door de Bloemenbuurt naar de Leliestraat waar Leo dan al klaar staat. Oosterheide en tot ver daar buiten kent Leo van zijn fotografiewerk. Leo staat zijn fiets in gereedheid te brengen om naar de Eetkamer te vertrekken, het wekelijkse bordje lekker eten van Eugene Springer. Wat voor Leo meteen een mooie aanleiding is om te vertellen over dit bijzondere en succesvolle evenement, een burgerinitiatief pur sang, in de Bunthoef.   

We verlaten de Bloemenbuurt voor een bezoekje aan de Floralia tuin, het mooiste stukje Oosterheide  dat iedereen zo graag voor de wijk wil behouden als eind dit jaar de stichting die zoveel jaren voor deze prachtige tuin heeft gezorgd ermee ophoudt. We maken er een korte wandeling en de ideeën wat hier zoal aan moois mogelijk is komen vanzelf.

Met Merijn Scheifes, buurtbeheerder van de gemeente Oosterhout aan onze groep toegevoegd, duiken we de Schrijversbuurt in. Daar vertelt Marwan dat hier in Nederland, in Oosterhout, alles zo goed is georganiseerd. Hij heeft een verlanglijstje voor Oosterheide zoals een plek om samen te barbecuen of gezellige bankjes om 's avonds buiten gezellig nog wat te kletsen want het buiten leven is wat hij hier mist. 

Als ondertussen ook Sandor Meuwissen van de gemeente Oosterhout bijsluit zijn we al een aardige optocht geworden die op dat moment dwars door de Schrijversbuurt naar de Natuurkundigenbuurt fietst voor een ontmoeting met Bianca die ons Kindcentrum de Ontdekking laat zien. Bianca coördineert alle vrijwilligers die bij de Ontdekking zijn betrokken, organiseert er elk jaar de Nieuwjaarsdisco en ook de altijd zeer goed bezochte Buitenspeeldag zou er zonder haar niet zijn. In de Kunstknaller, het creatieve hart van de school, krijgen we te horen over de flinke brand tijdens de Nieuwjaarsnacht en dat dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers de Kunstknaller onlangs gelukkig weer is heropend.  

Ook in de Natuurkundigenbuurt, in de van Leeuwenhoeklaan, staan Ad en Elles voor ons klaar op de stoep. Ad en Elles zijn beiden politiek actief via de lokale PvdA, doen ook mee aan de maandelijkse ZAPZATERDAG, zwerfafval opruimen in Oosterheide en ook bij het inzaaien van bijenlinten, bloemen voor de bijen, zijn zij betrokken. Op deze stoep gaat het onder andere over de verschillen in de wijk waarvan we tijdens de fietstocht al een en ander hebben kunnen zien. Ad en Elles benoemen ook dat mensen uit tal van landen met culturele verschillen met elkaar samen wonen in Oosterheide. 

We rijden een stukje langs de Burgemeester Materlaan langs landgoed Oosterheide waarvan op dat moment nog onbekend is of de 380kV daar wel of niet dwars doorheen zal komen.

Bij de Bizetlaan duiken we de Componistenbuurt in waar we in de Beethovenlaan worden verwelkomd door Sjoerd en Yvette. Sjoerd is een bekende evenementenfotograaf en Yvette een veel gevraagde gastouder. De Componistenbuurt staat natuurlijk bekend om de altijd weer goed georganiseerde en druk bezochte Burendag waar ook Sjoerd en Yvette bij zijn betrokken. Hier spreken we elkaar aan als er iets aan de hand is vertelt Yvette. En dat klopt, dit stukje Oosterheide staat erom bekend dat de bewoners er een hechte band vormen.

Van de Beethovenlaan is het maar een klein stukje fietsen naar het Paterserf waar Annemiek al op ons zit te wachten. Annemiek heeft voor lekker koel water gezorgd zodat we wat kunnen drinken. Aan de hand van een ludiek bordje 'Halte Paterserf' heeft Annemiek een hele scherpe analyse van de wijk Oosterheide neergezet:


Ook heeft ze voor iedereen een envelopje met als opschrift 'Oosterheide Rocks'. In het envelopje? Een kei! En haar visitekaartje met als veelzeggend opschrift: 'Dan maak je er wat van!'.

De bedoeling was om daarna als toetje van de wijkwandeling nog naar het voormalige zwembad de Blikken te gaan waar sinds anderhalf jaar de kunstenaars van Stichting BOCK zijn gehuisvest. De wijkwandeling was toen al zodanig ver uitgelopen dat de Blikken al dicht was. Helaas geen toetje... of toch wel? Hiermee was Annemiek ons laatste stoepgesprek geworden, eentje waar we deze wijkwandeling en serie stoepgesprekken zeer voldaan mee konden afsluiten.  

Omdat we al zover waren uitgelopen heb ik het laatste stukje fietsen door de Warendelaan laten schieten. Het was inmiddels al de hoogste tijd om naar de Bunthoef te gaan voor een kennismaking met de Eetkamer van Eugene Springer. Eugene had met hulp uit de Syrische gemeenschap een lekker bordje Syrisch eten gemaakt. In totaal gingen er die avond dik over de honderd borden over de balie. Een mooie gelegenheid om in contact te komen met een heleboel andere Oosterheidenaren en om  samen nog even terug te blikken op dit bijzondere middagje Oosterheide.

Gehoord tijdens deze wijkwandeling en stoepgesprekken:

  • Ben (House of Leisure): 'Je moet van stoepgesprekken een product maken' 
  • Jan-Hein (House of Leisure): 'Ik zou best in Oosterheide willen wonen'

Hoewel alle stoepgesprekken verschillend waren, was er wel een mooie rode draad: In Oosterheide doen we dingen!

Je zou kunnen zeggen dat deze stoepgesprekken niet representatief waren voor de hele wijk en dat klopt. Oosterheide kenmerkt zich door tal van eigenschappen zoals de kloof tussen rijk en arm, de diversiteit aan culturen maar ook door een groep actieve wijkbewoners die graag doen. Het is deze laatste eigenschap die ik er met deze stoepgesprekken graag wilde uitlichten omdat het deze eigenschap is die zo goed aansluit bij het project Galvanitas. 

Iedereen die aan deze bijzondere middag heeft meegeholpen: enorm bedankt! Er was maar weinig tijd voor de voorbereiding maar wat een gastvrijheid, energie, passie en betrokkenheid zeg.

We waren te laat terug op Zuiderhout om de twee leenfietsen in te leveren bij Ron. Omdat ik dat onderweg al zag aankomen hadden we kort telefonisch overleg. Geen probleem zegt Ron, morgenochtend terugbrengen is ook OK. Ook dat is Oosterheide.....

Met alle input en indrukken gaan Ben en Jan-Hein van House of Leisure werken aan een plan voor het hergebruik van het industrieel erfgoed Galvanitas. Ook de gemeente Oosterhout is hier nauw bij betrokken.

Hier in Oosterheide noemen we dit project inmiddels al de 'G-Spot' waarbij de G natuurlijk verwijst naar Galvanitas. Niet iedereen vindt deze benaming even geschikt maar wat voor naam het ook wordt: Oosterheide noemt het de G-Spot. Ook dat is Oosterheide.....   


Peter de Kock

Geen opmerkingen: